Huis kopen in Suriname

Wij kunnen letterlijk honderden redenen noemen om in Suriname te leven of er in ieder geval een tweede huis te kopen. Maar als u bij Su Housing bent beland, bent u al overtuigd van het feit dat Suriname een aantrekkelijke bestemming voor u is.

Wanneer u heeft besloten een huis in Suriname te kopen, dient u met een aantal zaken rekening te houden. Hieronder vindt u een stapsgewijze benadering voor het kopen van een huis in Suriname. Deze uitleg geldt voor het kopen van een bestaande woning. Bezoek deze pagina’s voor meer informatie over het kopen van percelen en het bouwen van huizen.

Oriëntatieproces

Budget

Het eerste wat u moet bepalen wanneer u een (tweede) huis gaat kopen in Suriname is uw budget. Hoeveel geldt bent u bereid uit te geven voor de aanschaf van een woning? Er zijn in Suriname al huizen te koop vanaf € 50.000 tot aan ruim boven de € 300.000 met uitschieters naar boven. Als uw voor u zelf een maximumbedrag heeft bepaald en de eventuele financiering rond heeft, kunt bekijken op welke locatie u een huis wil kopen.

Locatie

Als u rondom het centrum van Paramaribo naar een woning zoekt, zijn er veel opties. U kunt afhankelijk van uw voorkeur kiezen voor een woning in Paramaribo Noord. In dit gebied rondom de Maritraite Mall vindt u de buurten  Mon Plaisir, Blauwgrond, Rainville, Geyersvlijt en Tourtonne. Als u een huis wil kopen in Paramaribo Noord vindt u doorgaans de modernere en ruime woningen.  De verbinding tussen “Noord” en andere delen van de stad in door onder andere door de Wilhelminastraat,  Jan Steenstraat, Tourtonnelaan en natuurlijk de Ringweg prima geregeld.

Een ander bekend woongebied in Paramaribo ligt ten zuiden van het stadscentrum. Dit gebied wordt gevormd door de wijken Kasabaholo, Tammenga, Uitvlugt, Zorg en Hoop, Beekhuizen en Flora. De scheidingslijn tussen deze ressorts is binnen de gemeenschap geen exacte wetenschap. De discussie of een woning bijvoorbeeld in Zorg en Hoop of in Uitvlugt staat is daarom geen onbekende. “Zuid”, hoe de buurt in de volksmond wel eens wordt genoemd is de ideale mix. In uitvlugt en Zorg en Hoop vindt, net als in Paramaribo Noord, ruime huizen van onder andere diplomaten en andere hoogwaardigheids bekleders, terwijl er ook gezellige volkse buurten als Flora en Kasabaholo te vinden zijn.

Ook als u de voorkeur geeft aan minder drukte, kunt u in het district Wanica genoeg geschikte huizen vinden. Op de grens tussen Paramaribo en Wanica bevinden zich de ressorten Kwatta en Welgelegen. De huizen in deze omgeving zijn vaak wat lager geprijsd, terwijl u toch binnen een half uur rijden in het stadscentrum van Paramaribo ben.

Object

Zodra u weet in welke omgeving u graag een huis wil kopen kunt u gericht zoeken. Su Housing heeft een ruim aanbod aan koopobjecten in verschillende wijken in Suriname. Mocht u op zoek zijn naar en specifieke woning die niet in onze portefeuille te vinden is, gaan wij daar samen met u naar op zoek. Wij treden tijdens het onderhandelingsproces en het uiteindelijke koopproces namens u op als aankoopmakelaar. Su Housing vergezelt u tijdens bezichtigingen en zal uw kritische partner zijn.

Om zeker te zijn dat de vraagprijs van het huis waar u interesse in heeft klopt, kunt het eerst laten taxeren. Hierbij wordt gekeken naar de bouwkundige conditie van de woning (is de fundering in orde? Loopt het gebied niet onder tijdens zware regenval). Uiteraard wordt de actuele situatie op de huizenmarkt meegewogen en wordt er gekeken naar eventuele juridische verwikkelingen en beperkingen of verordeningen.

Aankoopproces

Onderhandeling

De ervaring leert dat de vraagprijs niet altijd overeenkomt met de prijs die interesseerde bereid is voor een huis te betalen. Su Housing bemiddelt in dit proces en zorgt ervoor dat beide partij tevreden terug kijken op de aan- of verkoop.

De daadwerkelijke overdacht bij het kopen van een huis in Suriname bestaat uit drie onderdelen. De koopovereenkomst, de akte van levering en de Hypotheekakte. Normaalgesproken kan die proces binnen 3 weken zijn afgerond.

Koopovereenkomst

In de koopovereenkomst worden de afspraken tussen de koper en verkoper vastgelegd. Ontbindende voorwaarden vindt u ook in de koopovereenkomst. Het ontbinden van het contract indien de koper de financiering niet rond krijgt is hier een voorbeeld van. Hiervoor wordt er vaak eerst een voorlopige koopovereenkomst gesloten. Bij een voorlopige koopovereenkomst heeft de koper een aantal dagen de tijd om de koop zonder kosten te ontbinden.

Op het moment dat de koopovereenkomst definitief is zal de notaris de akte van levering opstellen. In geval van een hypotheek zal de notaris tegelijkertijd de hypotheekakte opmaken.

Akte van levering

De akte van levering moet door beide partijen ondertekend worden. Na ondertekening is de koper de nieuwe eigenaar van het object. De notaris schrijft de akte van levering vervolgens in in het openbare register op het hypotheekkantoor.

Hypotheekakte

Als u de aankoop van de woning financiert via een Surinaamse hypotheek, moet er direct na ondertekening van de akte van levering  ook de hypotheekakte ondertekend worden. De hypotheekakte wordt tevens opgemaakt door een notaris. Deze akte wordt ook ingeschreven in het openbare register op het hypotheekkantoor.

Als u vanuit Nederland een woning koopt in Suriname dan hoeft u zelf niet in persoon aanwezig te zijn bij de overdracht. De notaris kan alles voor uw voorbereiden. Een door u gevolmachtigde kan de akte vervolgens namens u tekenen.

Buitenlanders

Als buitenlander mag je vastgoed bezitten in Suriname. Er zijn wel beperkingen aan de zogenaamde ‘grondhuur’. Hiervoor moet je ingezetene zijn en de Surinaamse nationaliteit hebben. Door als buitenlander een stichting te openen in Suriname en het object op de naam van de stichting te kopen, kunnen ook buitenlanders gebruik maken van de zogenaamde grondhuur. Lees meer over de verschillende eigendomsvormen op de pagina over het kopen van percelen.

Als u meer wil weten over de bijkomende kosten bij het kopen van een huis in Suriname. Bekijk dan onze pagina over financiering.