Indeling van Suriname

Suriname is een republiek aan de noord-oost kust van Zuid Amerika. In het oosten grenst het land aan Frans-Guyana en in het westen aan (Brits-)Guyana. In het zuiden vind je er Brazilië als buurland en in het noorden grenst Suriname aan de Atlantische oceaan. Sinds 1975 is Suriname een onafhankelijke republiek. Tegenwoordig wordt het land beschouwd als een verwantschapsland van Nederland.

Suriname is de kleinste soevereine staat van Zuid Amerika. Echter, als lid van de Caricom wordt Suriname vaker beschouwd als een Caribisch land. De cultuur heeft meer overeenstemmingen met die van Caribische landen dan met landen in Zuid Amerika. Met beide landen wordt er wel veel handel gedreven.

Bevolking

Het land heeft ruim 560.000 (officiële) inwoners die bestaan uit een mix tussen allerlei bevolkingsgroepen. De grootste groep zijn de hindoestanen (27%) gevolgd door de creolen (18%). De andere grote bevolkingsgroepen zijn boslandcreolen en javanen die beide ongeveer 15% van de bevolking vertegenwoordigen. Ook overige groepen bestaande uit de Indianen, Chinezen, Brazilianen, Libanezen en Boeroes kleuren het straat beeld in Suriname (7%). In deze smeltkroes is het logisch dat een steeds groter wordend deel van de bevolking “gemengd” is (ongeveer 13%).

Al deze verschillende invloeden zorgt ervoor dat er in Suriname vele talen worden gesproken. De officiële voertaal is echter Nederlands, maar ook het “Sranang Tongo” wordt door de meeste Suriname gesproken.

Indeling van Suriname

Suriname is bestuursrechtelijk opgedeeld in districten, welke vervolgens zijn verdeeld in verschillende ressorten. Het is gebruikelijk om aan de hand van deze indeling ook de locatie van een object aan te geven. Eventueel wordt deze verduidelijkt met een wijkaanduiding. De 10 districten in Suriname zijn:

- Brokopondo
- Commewijne
- Coronie
- Marowijne
- Nickerie
- Para
- Paramaribo
- Saramacca
- Sipaliwini
- Wanica

Economisch hart

Van oudsher vindt er in het noorden van Suriname de meeste bedrijvigheid plaats, de districten Paramaribo en Wanica zijn daarom ook het dichtstbevolkt. De aangrenzende districten Commewijne en Para maken de afgelopen jaren ook een constante groei door. In Commewijne zijn er de afgelopen jaren ook veel huizen van Surinamers die in het buitenland wonen, gebouwd.

Uw locatie in Suriname

Als u de zoekfunctie op de homepagina van Su Housing gebruikt, zal u zien dat wij de zoekfunctie voor de dichtbevolkte districten hebben gespecificeerd naar resort en waar nodig per wijk. De dunbevolkte gebieden, waar er niet veel huizen beschikbaar zijn, zijn enkel per district gespecificeerd.

Su Housing onderscheidt de volgende locaties van onze objecten:

- Brokopondo
- Commewijne
- Commewijne – Meerzorg
- Coronie
- Sipaliwini
- Nickerie
- Wanica
- Wanica – Leiding
- Wanica – Houttuin
- Para
- Marowijne
- Saramacca
- Paramaribo – Noord
- Paramaribo – Uitvlugt
- Paramaribo – Zorg en Hoop
- Paramaribo – Centrum
- Paramaribo – Blauwgrond
- Paramaribo – Morgenstond
- Paramaribo – Kasabaholo
- Paramaribo – Kwatta
- Paramaribo – Beni’s Park
- Paramaribo – Leonsberg